24-02-2015. Dinsdagmiddag op excursie naar de kaasboederij De Stelp in Oldeberkoop.

                                                                                                                                             geschreven door Gretha Hofstra

 

Vandaag gingen we met z’n allen naar de kaasboederij in Oldeberkoop. Dit was georganiseerd door Léon onze stagaire. We werdenSAM_2014 er verwacht om 13.00 uur.We hadden er allemaal heel veel zin in want we gingen daarzelf kaas maken joepie.

 

SAM_2015

 

 

Toen we daar aankwamen werden we steeds enthousiaster dus wilden graag naar binnen gaan.

SAM_2016

 

 

 

SAM_1945

 

 

Eenmaal binnen keken we al onze ogen uit zoveel soorten kaasjes of andere dingen.

SAM_1944 SAM_1952

 

 

 

 

 

 

 

Nadat we rond hadden gekeken werden we hartelijk welkom geheten door mevrouw Dorry. Onder het genot van een kopje koffie en thee en een heerlijk zelfgebakken cake, vertelde mevrouw Dorry wat over hun bedrijf. Dit was zeer interessant om naar te luisteren. Na wat informatie over kaas maken was het tijd geworden om zelf aan de slag te gaan maar eerst handen wassen. We werden opgedeeld in groepjes van ongeveer drie mensen of meer. We mochten zelf kiezen welke kaassSAM_1926maak we wilden. Boris, Merije en Marianne maakten een gewoon kaasje. Tanja, Silvester, Marian en Léon maakten een kaasje van knoflook en ui. Sjoerd, Ton, Dirk Jan en Gretha maakten een kaasje van Italiaanse kruiden. Maar gauw aan de slag.

 

 

 

 

SAM_1927

SAM_1928

 

 

 

 

 

 

 

SAM_1934

SAM_1932

 

 

 

 

 

 

Om te beginnen moestenSAM_1935 we de kaas snijden in kleine blokjes. Daarna laten staan en kwam er wei op de kaas. Dat snijden was best wel zwaar. Maar iedereen hielp mekaar goed hoor toppie. Dat wei moest er afgegoten worden. Dan 10 minuten roeren in de melk zwaar hoor pfff maar we werden goed afgelost door mekaar.

 

SAM_1936

 

 

 

Al gauw mochten de kruiden erbij. Ik vertelde dat we drie verschillende kaasjes maken met verschillende kruiden. Maar ja nu is het nog geen kaas maar het komt goed.

SAM_1948

SAM_1938

 

 

 

 

 

 

Iedereen vindt het nog steeds heel leuk en spannend. Na dat zware werk laat ze ons een stukje film zien over kaas maken en over de melkmachine. Ondertussen zijn wij bezig om onze melk op 31 graden te krijgen maar dit is nog niet zo makkelijk.

SAM_1937SAM_1939

 

 

 

 

 

 

Maar gelukkig het lukt ons wel met behulp van mekaar. Na dat de temperatuur goed is mogen we de kazen in ronde vormeSAM_1963n doen in een andere ruimte.

SAM_1975

 

 

 

 

De kaasjes moesten allemaal onder een soort drukpers die de kaasjes plat drukt.

SAM_1968

SAM_1969

 

 

 

 

 

 

Het kaas maken was nu klaar. 

SAM_1966

Nu moeten onze kaasjes drie weken rijpen ongeveer. En een plastic laagje er op zo te zien op de foto hiernaast.

 

 

 

 

SAM_1995

 

 

Nu was het tijd voor een rondleiding door het bedrijf.

SAM_1998

 

SAM_2012

 

 

 

 

 

 

De rondleiding was erg leuk en heel leerzaam.

SAM_1997

 

 

 

 

 

 

 

SAM_2007

We weten nu heel goed hoe kaas wordt gemaakt en hoe de melkrobot werkt. We hebben erg genoten van deze middag.

SAM_2003

 

 

 

 

 

 

Namens Doks wil ik Dorry hartelijk bedanken voor de fijne middag. We hebben allemaal heel erg genoten.

Vriendelijk Groet Namens Doks.

León wat had je dit super georganiseerd petje af!!!!!